Page 21 - kragujevac 2015
P. 21



www.kragujevacke.rs Четвртак, 1. јануар 2015. 21
Својеручно


монстрирање сапатништва од стра- КАКО ЖИВИМО ТАКО СЕ И ХРАНИМО
не функционера који на терену кис-
ну пред камерама.
У таквој атмосфери нису нас
удостојили одговора на питање о „Лоша клопа”
томе да ли је у та три дана пре него
што ће дивље воде почети да пус-
тоше могло, или морало, нешто (и
шта) да се предузме (благовремено тривијализује доживљај
пражњење Ђердапа, ојачање кри-
тичних места, активирање планова
одбране, нарочито у технолошки
круцијалним објектима какав је
Термоелектрана Никола Тесла). истоименог романа данске књижев-
Хидролози кажу да је Србија ис- нице Карен Бликсен. У средишту
кусила преко 14-15.000 бујица. Сам приче је гастрономска светковина
Обреновац је плављен 1937, 1940, коју приређује загонетна париска ку-
1962, 1981, 2001, 2006... Да ли не- варица, на којој се руше строги рели-
ко памти поуке тих ванредних до- гијски канони и пред становницима
гађаја, или се све своди на ритуално сиромашног норвешког рибарског
терање «але»? села се отвара један нови свет среће,
Када је Колубара тамо у Великом топлине, доброте, уживања у животу
пољу 1981. пробила насип изграђен и људима који их окружују.
на порозној земљи, ангажовано је Још познатији је роман и филм
11.000 људи, комунална предузећа, „Као вода за чоколаду“ у којем же-
цивилна заштита, инжењеријске је- Пише Лела Вујошевић на своје страсти и емоције преноси
динице ЈНА. Сада је мобилизација кроз слаткише које припрема и тако
цивилне заштите изостала. Цивилна РАНА је постала једна од оп- мрзовољним и ригидним мештанима
заштита више не постоји. сесивних тема наше културе, мења живот. Умберто Еко у роману
Неко наравоученије тада је ипак Ха „Крагујевачке“ су једне од „Прашко гробље“ (2011) закључује:
извучено: изграђено је 124 киломе- ретких новина у којима нема тек- „Јесте да се изгуби мало времена,
тара канала и 74 км насипа за стого- стова о храни: о рецептима који али задовољство кувања претходи
дишње воде... Колубара је, међутим, нас уводе у гастономске светкови- ужитку у јелу, а припрема подразу-
обезбеђена само у плавном делу, не или, далеко било, о нутритивним Најпознатија лежио је: „Чувен је овде бели хлеб, мева да се унарпед сладиш, као што
Тамнава и река (поток) Пештан вредностима хране и њеном пре- гибаница с белим смоком, савијача сам и чинио, излежавајући се и даље
(која ће 2014. потопити коп Запад- судном утицају на лепоту, младост крагујевачка са медом и маслом, купус, а од пића у постељи. Будалама је потребно да
но поље) нису. Због нестабилности и здравље. куварица Марина ракија, медовина и вино.” под покривачем имају жену, или
терена била је отежана градња на- Можда је у Србији значај хране младића, само да не буду сами. Не
сипа, а онда су почели радови на израженији него у високоразвијеним Шимунић Нана АКО се у савременој култури знају да осећај када ти потече вода
отвореним коповима и заштита је западним земљама, имајући у виду езотерично својство све подредило потрошњи, а на уста надмашује било коју ерек-
одложена. да је храна најзначајнија ставка у Кконзумеризам постао стил и цију.“
нашем кућном буџету и да највећи хране описала начина живота, масовно, широм све- На победу хране над сексуално-
А ЛИ је из ове најновије ката- део зараде издвајамо за храну. Зато је речима: „Када та, прихвата се индустријализована шћу у интимном свету указује и је-
строфалне поплаве извучена је она постала повлашћена област храна, такозвана „лоша колпа“ (junk дан наш суграђанин, аргументом да
Днека поука? у којој симболички можемо да по- је домаћица food). Тиме се на специфичан начин је уживање у храни потпуније него
Према истраживању Центра за вратимо осећај самопоштовања и нерасположена, урушава квалитет живота јер се ис- уживање у сексу, јер када уживаш у
истраживачко новинарство ЦИНС- достојанства који су нам угрозиле боље је да не улази храна тривијализује и занемарује се храни мислиш само на себе!
а, државне институције забележиле немаштина и бесперспективност. доживљај хране у смислу успомена
су где су воде 2014. пробиле насипе Обиље хране и преједање долази на у кухињу” и емоција, комуникације и учвршћи- А БИ ИСХРАНА унутар дома
у Обреновцу и околини, али до јесе- централно место и потискује симбо- вања веза. у савременој породици оста-
ни ниједна надлежна институција, личке, културне, духовне и социјал- Филозофију једноставног живота Дла повезана са срећом која
са чијим су представницима раз- не аспекте важних породичних и (simple living), коју не само да про- произилази из размене времена и
говарали новинари, нема анализу друштвених догађаја, а то се најбоље мовишем, већ је и сведочим личним енергије између драгих људи, не-
која објашњава зашто су насипи види на породичним скуповима, сла- примером (између осталог, немам опходна је родна расподела улога.
пробијени, куда су се воде кретале. вама, сахранама, парастосима и це- ни мобилни телефон), карактери- Жене су, преузимањем послова у
За хидролошке анализе задужен ремонијама. ше одупирање конзулмеризму и јавној сфери, задржале већину тра-
Институт „Јарослав Черни”, који је Иако се дичимо националним враћање вредностима које чине диционалних послoва у породичној
уз „Енергопројект” у „Хидропројек- гастрономским благом, сматра се да есенцију људске врсте. Доследне сфери, па тако њихов укупан рад
ту” некада стекао репутацију и на аутохтона српска кухиња не постоји присталице покрета „једноставног умногоме надмашује рад мушкара-
међународним градилиштима, чека и да је у њој доминантан утицај живота“ се, између осталог, залажу ца. Без обзира што су улоге мушкар-
тендер, а према доступним инфор- турске кухиње. Традиционална шу- за поједностављивање хране, кон- ца као ловца и храниоца, а жене као
мацијама ЦИНС-а, ни Републичка мадијска кухиња својеврсна је син- зулмирање локалне хране, властиту кућанице и спремачице, давно пре-
дирекција за воде, ни Канцеларија теза византијске, турске и средњеев- производњу, каo и за успоравање вазиђене, мушкарци се тврдоглаво
за обнову, нити било које од три ропске. Језгро њене самосвојности животног ритма и slow food храну опиру подели улога у кухињи, изузев
водопривредна предузећа није рас- чини свињско месо и прерађевине, (насупрот fast food). у посебним приликама. Последњих
писало јавну набавку за овакву ана- као и производи од млека, пре свега Да између хране и ероса, као и деценија они све радије и одговор-
лизу поплаве у Обреновцу... кајмак и сиреви. Од Средњег века у укупне животне енергије, постоји није прихватају поделу родитељских
Неће ваљда опет… Србији се, као и у Византији, произ- тајна веза, ствараоци, али и обич- улога, али се тврдоглаво опиру по-
Негде код Славонског Брода води велики број различитих врс- ни људи, одавно су закључили. Они дели кућних послова. Један од раз-
1974. године, био сам тада репор- та сирева, а данас је Србија остала доживљај избора хране, њеног спре- лога лежи у перцепцији кухиње као
тер листа за раднике у иностранству препознатљива по традиционалној, мања и севирања, смештају у домен неуредне просторије и „нужног зла“
«Ју новости», неку циглану, тик уз неиндустријској производњи сира. уметности, естетизације, креатив- и посла домаћице као ниже вредног.
добрано подлокани насип, бранили Изворност српске кухиње показују ности, стваралачке игре, али и мета- Уосталом, домаћица је у савре-
су барикадом од греда, џакова и ша- и јела попут пихтија, попаре, проје физике и имагинације. Имагинар- меној култури једна од најомраже-
торских крила, а фоторепортер и ја и белог качамака, као и веома рас- на својства хране описује Саламан нијих и најчећше омаловажаваних
смо блесаво-непромишљено, уз оно прострањена традиционална произ- Рушди у кратком, али сликовитом и исмејаваних улога. Управо би из-
«неће ваљда», стајали непосредно водња ајвара и његових варијација фрагменту књиге „Деца поноћи“ у дизање достајнства посла у кухињи
иза те препреке и гледали као мо- као што је љутеница. сцени када се главни јунак Салем могло допринети ублажавању „кризе
ре разливену Саву, чија површина У 19. веку у урбане средине, као Синај, оставши без мајке и дома, до- маскулинитета“, с којом се суочавају
нам је била у висини очију. Касније, што је био и Крагујевац, пренето је сељава се код мрзовољне тетке. Док савремени мушкарци у земљама у
оних дана кад бих преморен тонуо турско гастрономско наслеђе у које су били у гостима није им толико транзицији.
у сан, блеснула би ми та слика и ја спадају подварак и сарме од киселог сметало њено џангризање, колико Мушкарци, навикли да буду издр-
бих се тргнуо с ужасном помисли купуса, пите и гибаница, мусака, ђу- храна коју им је тетка приносила а жаваоци породице и да, на основу те
на то шта би било да је та импрови- веч, ћуфте, чорбе... Јеловник на дво- која је, премда квалитетно спремље- улоге, уживају патријархалне при-
зована брана под теретом милиона ру кнеза Милоша био је разноврс- на, била затрована њеном срџбом. вилегије у својој породици, услед
кубика воде попустила. тан, а ручак је спадао у најсвечанији Да та теза не припада само ин- великог процента незапослености,
Нећете ваљда питати зашто ми дневни ритуал. Кнез је волео чорбе, дијској култури у којој се преплићу суочавају се с великим фрустра-
се опет јављају она страва коју је паприкаше, купус, ћевапе и гибани- фантастика и стварност, већ да она цијама које се базирају на губитку
бајањем отерала баба Илинка и цу. Уз јело се служила проја, погача има универзални карактер, по- улога на основу којих изграђују
сумња да се ала не да отерати раз- и сомун, а након ручка се служила тврђује и најпознатија крагујевачка идентитет. Они тврдоглаво сматрају
везивањем мараме и викањем у кафа и чибнук. куварица Нана (Марина Шимунић), да би равноправнија подела поро-
ветар, или зашто ми се она слика Од средине 19. века осећа се и која је добивши Ђурђевданску на- дичних улога и преузимање послова
из циглане у флешевима меша са утицај немачке кухиње из које поти- граду за кулинарство постала осве- „домаћице“ угрозила њихов мушки
сликом буџована на киши, пред ТВ чу супе, ринфлајш, шницле, земич- дочена аутентична вредност овог ауторитет, како унутар породице
камерама. Ове године обећаше из- ке, крофне, штрудле, торте и др. У града. Она езотерично својство хране тако и у јавности. Што се пре поми-
градњу «Београда на води», чија је уобичајне посластице спадају пусли- описује речима: „Када је домаћица ре са чињеницом да је тренд јачања
једна кула уцртана у сам ток Саве, це, које су се обавезно износиле на нерасположена, боље да не узази у једнакости и у приватној, а не само
што, како пише урбаниста Бранко гробље за помене, а отмене куће су Да између хране кухињу“. Нанин приступ и јелу и жи- у јавној сфери, неумитан, то ће пре
Бојовић, кад наиђе високи лед мо- за славља служиле желе од дуња са и ероса, као и воту одликују страст, радозналост и моћи да усреће своју супругу, своју
же да поремети ток Саве, па да се орасима (китњикес). Прве кашике од вредноћа, што је сасвим довољно да породицу и да допринесу личном
поплави Нови Београд. Прошле го- метала донео је кнез Милош 1830. и укупне животне би се човек осећао добро и испуње- самоиспуњењу на бази јачања новог,
дине обећаваше и да ће да направе то је представљало значајан догађај енергије, постоји но. модерног индентитета.
канал од Мораве… у развоју културе исхране и угости- Насупрот овим, чешћи су при- Овај текст посвећујем сенима
А не знају да пливају. тељства. тајна веза одавно мери из књижевности и филма у своје вољене пријатељице Мирјане
(Аутор је новинар недељника Ћевапчићи су почели да се при- су закључили којима храна изазива блажено за- Детелић, великог сладокусца у хра-
„Време”, својевремено писао за премају од 1860. и пренети су веро- ствараоци, али и довољство, еротику, љубав. Права ни и у науци.
„Светлост” и ФАКК и био део ватно из Лесковца. Путописац Евлија филмска посластица на ту тему је (Ауторка је социолог
најјачег тима НИН-а) Челебија, пишући о Шумадији, забе- обични људи „Бабетина гозба“, рађена на основу из Крагујевца)
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26