Close Menu
    Novo na sajtu

    POST FESTUM – STRUČNJACI O MARATONSKOJ REKONSTRUKCIJI GRADSKE TRŽNICE: I gradska vlast je odgovorna

    децембар 26, 2025

    CRVENI KRST: Velika zimska akcija dobrovoljnog davanja krvi

    децембар 26, 2025

    SEĆANJE NA POZORIŠNOG KRITIČARA GORANA CVETKOVIĆA (1950 – 2025): Borac za pravdu i istinu

    децембар 24, 2025
    Facebook
    • Online Magazin
    • Marketing
    Facebook Instagram
    Kragujevačke novine
    • Aktuelno
    • U žiži
    • Grad
    • Društvo
    • Politika
    • Kultura
    • Sport
    • Projekti
    Kragujevačke novine
    Vi ste na: Home»Društvo»KRISTINA DOLOVAC, MAJSTORICA ZA JESTIVE BUKETE I RAZNE ČOKOLADE: Kad ga Tina nakiti
    Društvo

    KRISTINA DOLOVAC, MAJSTORICA ZA JESTIVE BUKETE I RAZNE ČOKOLADE: Kad ga Tina nakiti

    Kragujevačke novineBy Kragujevačke novineјануар 6, 2025Нема коментара5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Cololadni Buket
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Dubai čokolada postala je svetski „hitˮ zahvaljujući društvenim mrežama, a od nedavno je ovaj trend stigao u Srbiju. Dobra vest za kragujevačke „sladokusceˮ je što je sada mogu naći i u svom gradu. Kristina Dolovac, po profesiji frizerka, ali poznata po pravljenju čokolada i jestivih buketa, ručno pravi ovaj Dubai specijalitet.

    Ona nam je otkrila i recept za ovu poslasticu.

    – Dubai čokolada je svetski poznat trend. Za pravljenje je potrebna kvalitetna mlečna ili bela čokolada, jer se primeti razlika između „običneˮ i „profesionalneˮ čokolade. Ona treba da se istopi, da se sipa u kalupe i sačeka da se ohladi. Kada se ohladi, kalupi sa čokoladom se pune filom, pa se opet smesa prelije istopljenom čokoladom. Fil sadrži kadaif (vrsta testa tankog kao konac), koji se prži ili prepeče na maslacu. Kada se dobije žućkasto-zlatna boja i ohladi se, meša se sa pistaći-kremom, objašnjava Kristina.

    Umesto novogodišnjeg paketića

    Pored Dubai čokolade, ova mlada žena pravi i druge vrste čokolada, koje oblikuje u „bokseveˮ i bukete. Da bi buketi izgledali kao „praviˮ, Kristina koristi modlice u obliku cveća, koji osim što izgledaju prelepo, očaravajuće mirišu. Veličina čokolade zavisi od modli, koje obuhvataju od 15 do 150 grama i mogu da budu u različitim oblicima (srce, kocka, ružice, listići…).

    – Recimo, jedan „boksˮ sadrži oko pola kilograma čokolade. Kada pravim čokoladni buket, tu je tehnika drugačija, jer čokolade treba da budu na štapićima koji se ubadaju u pripremljenu podlogu na koju ređam čokolade raznih oblika. Uglavnom je to oblik cveća, da bi podsećao na pravi buket, kaže sagovornica.

    Vocni Buket

    U vreme novogodišnjih praznika Kristina pravi čokolade u obliku novogodišnjih jelki, u težini od 400 do 500 grama i one mogu da posluže kao poklon za sladokusce.

    – Ova čokolada može da bude poklon umesto paketića. Po želji, ona sadrži zrna nara, borovnice ili maline. Mogu da budu od mlečne i bele čokolade, a ukrašavanje zavisi od toga šta deca vole, objašnjava Kristina.

    Takođe, u poslednje vreme na „modernimˮ svadbama gosti na tanjiru dobijaju neki „znakˮ zahvalnosti, pa Kristina predlaže čokolade u obliku srca, koje imaju oko 80 grama.

    Kristina već pet godina pravi voćne, gastro bukete i one od povrća, a ideja za ove aranžmane potiče iz ruske kulture.

    – Rusi vole da poklanjaju cveće, to je u njihovoj kulturi veoma važno, čak i žene muškarcima poklanjaju bukete. Kada im je postalo dosadno da poklanjaju cveće, došli su na ideju da prave jestive bukete, objašnjava ona.

    Slani gastro buketi mogu da sadrže kobasice, sireve, čeri paradajz, kifle, perece, flaše piva ili vina… Kristina ove bukete ne pravi proizvoljno, već uklapa ukuse.

    Treba znati šta se jede uz koja vina i piva. Veličina buketa zavisi od porudžbine i prilike za koju se kreira.
    Kaže da je čokoladni buket najzahtevniji za izradu i da joj je potrebno oko tri sata da ga napravi, a ostale aranžira oko sat vremena. Ovaj posao je počeo kao hobi, kada je proizvode poklanjala bližnjima ili kada krene „u gosteˮ, a onda je počela da ih prodaje.

    Vocni Buket1

    Slike koje mirišu

    Pored buketa, naša sagovnornica se bavi i slikarstvom. Smišlja karakteristične slike koje naziva „slikama koje mirišuˮ, a koje nastaju oslikavanjem podloge akrilnim bojama, preko koje se lepi suvo ili veštačno cveće. Za izradu celog umetničkog dela potrebno joj je dva-tri dana.

    – Japanski umetnici najpre oslikavaju podlogu, zatim stavljaju nešto na nju. Ja najpre oslikam sliku, pa sačekam da se osuši. Narednog dana lepim suvo ili veštačko cveće. Veoma je bitna kombinacija akrila i boja cveća zbog estetike. Takođe, važne su mi povratne informacije od onih koji gledaju sliku, jer me to podstiče da smišljam nove ideje, navodi Kristina.

    Za sebe kaže da je vizuelan tip, da pokušava da pravi sve ono što je moderno i da joj za sad sve „ide od rukeˮ.

    – Mogu slobodno da kažem da je to umetnost i da sam umetnik. Često sanjam kreativne oblike i kada se probudim zapišem ideju i posle to napravim. Volim da svojim rukama nešto napravim, takođe da kuvam i mesim, a deca su mi pomoćnici u kuhinji, kaže ona.

    Sagovornica kaže da najviše porudžbina ima za praznike, Dan zaljubljenih i Osmi mart, i da ovo nije posao od kojeg može da se živi, posebno u Kragujevcu, jer nije rasprostranjen ovakav način darivanja i žene uglavnom kupuju bukete.

    – Meni je isplativo zato što ja to volim da radim. U Kragujevcu je malo onih koji prepoznaju umetnost na ovakav način.

    Što se tiče cena aranžmana, one zavise od veličine buketa i materijala od kojeg se pravi. Na primer, čokoladni „boksˮ je oko 3.000 dinara. Voćni buketi se kreću od 3.500 pa više, u zavisnosti od vrste voća, dok gastro buketi 4.000 i više.

    – Kada mi se klijetni jave, većina njih kaže da sama osmislim buket i tako mi je najlakše, dok postoje i oni koji zahtevaju, kaže Kristina.

    Piše: Maja Đorđević

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleBadnji dan – praznik ljubavi i pomirenja
    Next Article OSVRT NA ŽIVOT JOAKIMA VUJIĆA: Otac srpskog pozorišta
    nenadkgr77
    Kragujevačke novine
    • Website

    Related Posts

    CRVENI KRST: Velika zimska akcija dobrovoljnog davanja krvi

    децембар 26, 2025

    OLIVERA I STEVAN TOMAŠEVIĆ PROSLAVILI 70 GODINA BRAKA: Plesom i pesmom do snova

    децембар 22, 2025

    U POTRAZI ZA HRANOM: Košute stigle do Stragara

    децембар 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    Grad

    POST FESTUM – STRUČNJACI O MARATONSKOJ REKONSTRUKCIJI GRADSKE TRŽNICE: I gradska vlast je odgovorna

    децембар 26, 202542

    POZNATI KRAGUJEVČANI KOJI NEMAJU „SVOJEˮ ULICE: Od Mirka Babića do Slavka Sorgića

    децембар 22, 2025437

    HUMANITARNA AKCIJA: „Srce Kragujevca“ u nedelju u Karađorđevoj ulici

    децембар 20, 202578

    NOVI TEŽAK INCIDENT U KRAGUJEVAČKOM GRAĐEVINARSTVU: Šta rade gradski kontrolori gradnje

    децембар 14, 2025701
    Društvo

    TALASANJA NA KRAGUJEVAČKOM UNIVERZITETU: Kako rade naprednjački „pipci”

    Kragujevačke novineаприл 22, 2025

    Dok kragujevački studenti guraju svoju priču i istrajavaju na ispunjenju zahteva upućenih institucijama sistema, između…

    DR JOVANA JOKSIMOVIĆ JOVIĆ, PROFESORKA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA: Predodređena za nauku i note

    март 28, 2025

    OSOBE SA TREĆIM STEPENOM INVALIDNOSTI BRIGA PORODICE: Ni socijalna pomoć, ni pravo na rad

    јул 2, 2024
    Zapratite nas
    • Facebook
    • Twitter

    Email: redakcija@kragujevacke.rs
    Telefon: 333-111
    Telefon: 333-116
    Telefon: 337-326

    Facebook Instagram
    O nama

    ► Osnivač i izdavač „Javnost” d.o.o., Kragujevac, Branka Radičevića 9
    ► Direktor Gordana Božić
    ► Glavni i odgovorni urednik Miroslav Jovanović
    ► Registarski broj medija: IN000304

    © 2025 Kragujevačke novine. Izrada CMS Solutions.
    • Politika privatnosti
    • Uređivačka koncepcija
    • Impresum

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.